Specialist in arbeidsrecht

Deliveroo-koerier gelijk aan een werknemer!by Ernst

Er bestaat een arbeidsrelatie tussen een Deliveroo–bezorger en het online platform. Dat heeft de Spaanse rechter gisteren geoordeeld. Deliveroo blijft volhouden dat de fietskoeriers zelfstandigen zijn. De uitspraak is van belang voor de Nederlandse zaak die werd aangespannen door een fietskoerier, die nog onder de rechter is. 

bicycle-1245643_1920Volgens de Spaanse rechter werken de fietskoeriers die voor Deliveroo maaltijden aan huis bezorgen als ‘valse zelfstandigen’. Een ex-koerier, Jose Enrique, die de zaak heeft aangespannen, heeft daardoor recht op dezelfde ontslagvergoeding als andere werknemers van het bedrijf.

De rechter oordeelt dat er een arbeidsrelatie bestaat tussen de koeriers en Deliveroo, die wordt gekenmerkt door een zekere vorm van ‘afhankelijkheid’ die ‘alleen denkbaar is in loonverband’.

Ook in Nederland woedt de discussie of de maaltijdbezorgers van Deliveroo werknemers of zelfstandigen zijn. In Nederland zal een zitting in een proces dat een Nederlandse fietskoerier aanspande,  in deze zomer plaatsvinden. Wij blijven de ontwikkelingen met veel belangstelling volgen. Platformarbeid komt ook in ons land steeds vaker voor.

Deliveroo kan nog in beroep gaan tegen het vonnis van de rechter in Valencia en beraadt zich op verdere stappen.

 

 

 

© 2017 Mariska Aantjes

top